понеділок, 2 травня 2016 р.

Формування духовної культури особистості у роботі педагога-організатора

У нинішніх умовах економічної і духовної кризи в суспільстві частина людей зневірилася і втратила справжні ідеали високого призначення людини. Прагматизм і раціоналізм виховання дітей у сім'ї і школі не здатні самі по собі створити цілісну картину світу. Тому необхідний докорінний перегляд духовних і моральних основ формування особистості. Найперше, що необхідно зробити, це привити школярам високі духовні ідеали, формувати позитивне ставлення й мотивацію на моральні цінності людства.
Саме в такому аспекті реалізації ціннісного ставлення особистості до людей 2 грудня 2015 року пройшло друге засідання Школи молодого педагога-організатора на базі Коловертівської ЗШ І-ІІ ст. з теми «Організація роботи педагога-організатора з реалізації ціннісного ставлення особистості до людей за Програмою національного виховання учнівської молоді Рівненщини». У ньому взяли участь методист відділу освіти Літвинчук О. С. та чотирнадцять педагогів-організаторів загальноосвітніх навчальних закладів району.
Директор В. С. Хоменко ознайомила учасників засідання із засадами формування високоморальної особистості у навчально-виховному процесі школи. Психолого-педагогічні аспекти та систему роботи щодо формування духовної культури особистості Коловертівської ЗШ І-ІІ ст. проаналізувала заступник директора з навчально-виховної роботи  М. В. Данилюк. Методист Корецького РМК  Літвинчук О. С. з’ясував особливості формування позитивного ставлення й мотивації учнів до застосування моделей поведінки, орієнтованих на моральні цінності людства.  Консевич Л. В., керівник районного МО,  висвітлила питання забезпечення духовного розвитку учня в поєднанні з інтелектуальним, естетичним та фізичним вихованням. Педагог-організатор Коловертівської ЗШ І-ІІ ст. Миколайчук О. П. ознайомила  молодих педагогів-організаторів з проектною діяльністю щодо формування ціннісного ставлення особистості до людей в роботі органів учнівського самоврядування.
Ніхто з присутніх не залишився байдужим після перегляду години духовності «Живи за заповідями Божими», яку спрезентувала директор школи В. С. Хоменко. Досвідом роботи з лідерами учнівського самоврядування поділилась педагог-організатор Миколайчук О. П.. Вона провела засідання учнівської ради «Порадниця» «У духовності наша сила», на якому підвели підсумки роботи учнівської ради за І етап алгоритму в реалізації програми розвитку закладу як школи духовності у формі газети-блискавки «Думки вголос» і вправи «Незакінчене речення», зачитали рішення-сентенцію «Наші плани на майбутнє».  Гумористична сценка «Два куми» у виконанні учасників шкільного драматичного гуртка додала позитивного настрою усім присутнім. З метою розвитку комунікативних, експресивних, ораторських та організаторських здібностей молодих педагогів-організаторів, формування позитивної мотивації до вчительської професії Консевич Л. В., керівник районного МО, провела тренінг з розвитку навичок спілкування «Дозволь собі  бути щасливим».
Методист Корецького РМК Літвинчук О. С. та учасники засідання виробили методичні рекомендації щодо проведення заходів з формування в молодого покоління духовної культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар